Szivárgásvizsgálat

Mint már bizonyára Ön is értesült róla, 2015. február 18-án hatályba lépett a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeit meghatározó 14/2015.(II.10.) kormányrendelet, ami további kötelezettségeket állapított meg a készülék tulajdonosok részére.
Minden olyan üzemeltető, tulajdonos, amely szivárgásvizsgálatra kötelezett klímagázt vagy újonnan telepített F-ÜHG-t tartalmazó – honvédségi alkalmazásnak nem minősülő – alkalmazásokat üzemeltet, tulajdonol, tárol, köteles azt a Klímagáz adatbázisba regisztrálni.szivargasvizsgalat
Az új rendelkezések szerint a klímagáz- szabályozás – ideértve a fluortartalmú üvegházhatású gázokat és ózonréteget lebontó anyagokat -, ezzel együttesen a végrehajtási feladatok ellátása a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság feladatkörébe került. E rendelkezés alapján továbbra is kötelező maradt a szivárgás vizsgálat elvégzése.
A szivárgásvizsgálat nem más, mint egy olyan törvényileg kötelező ellenőrző és regisztráló folyamat, amely a környezetkárosító hűtőközegek légkörbe jutását hivatott megakadályozni a hűtés- és klímatechnikai eszközökből.
Minden tulajdonosnak el kell végeztetnie a szivárgásvizsgálatot az üzemeltetésében álló klíma- és hűtéstechnikai eszközein. Ha ezt elmulasztja, akár milliós nagyságrendű bírságra is számíthat. Kötelező a vizsgálat a TÜV környezetirányítási auditáció bevezetésekor is.
A törvény értelmében kötelező szivárgásvizsgálatot végeztetni minden klíma, folyadékhűtő, hűtőgép, hűtőkamra, hűtőház, hőszivattyú, stb. berendezésen, amely 5t széndioxid egyenérték feletti klímagázt tartalmaz.
A hűtőkörökben lévő hűtőközegtöltet mennyisége határozza meg a szivárgásvizsgálat időpontjának gyakoriságát:

    • 3 – 30 kg töltetmennyiség esetén évente
    • 30 – 300 kg töltetmennyiség esetén félévente
    • 300 kg feletti töltetmennyiség esetén negyedévente kell végrehajtani.

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság ellenőrizheti helyszíni és/vagy távellenőrzéssel, hogy a vállalkozások az üzemeltetésében lévő berendezéseket alávetették-e szivárgásvizsgálati procedúrának. A büntetés mértéke akár 3.000.000 Ft-ig is terjedhet készülékenként.
A szivárgásvizsgálatot kizárólag a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által jóváhagyott- regisztrált vizsgázott szakemberek végezhetik el, természetesen cégünk rendelkezik a szükséges képesítéssel, melyet a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság honlapján ide kattintva Ön is ellenőrizhet.
A szivárgás vizsgálat folyamataként a cégeknek saját maguknak kell a berendezést és a tulajdonos/üzemeltetőt regisztrálnia a szakhatóság rendszerében, ezután szivárgásvizsgálati tervet készítünk, elvégezzük a szivárgásvizsgálatot és ennek eredményét regisztráljuk az adatbázisban.

A folyamat végeredményeként a készülék kap egy igazoló matricát, amely a szakhatóság helyszíni ellenőrzéséhez szükséges, továbbá a szakhatóságok távellenőrzéskor már látják a készülék regisztrációját, az ellenőrzés meglétét – így tudják, hogy a szivárgásvizsgálat megtörtént.

A regisztrációval és a vizsgálattal kapcsolatos feladatokban cégünk készséggel áll Megrendelőink rendelkezésére.